INTRODUCCIÓ A L’ENERGIA

L’energia és la capacitat que tenen els cossos per realitzar un treball.

El treball desenvolupat per una força que actua sobre un cos és el producte del component de la força F al llarg del desplaçament pl desplaçament s que pateix el cos.

W = F · s · cos  x

La potència és el treball realitzat en cada unitat de temps.

P= W/t

P= F· v

unitats

unitats

Exercicis energia, treball i potència

 1. Una vagoneta que té una massa de 50 kg és en una via horitzontal. L’estiram amb una corda que forma un angle de 30º en la direcció de la via, amb una força de 160 N que la desplaça 100m. La força de fricció entre les vies i les rodes és de 40N. calcula el treball realitzat per cadascuna de les forces que actuen sobre la vagoneta.
 2. Quina és la potència en CV que ha de desenvolupr el motor d’un cotxe, si per mantenir-lo a la velocitat de 90 km/h és necessari aplicar una força e 1000 N.
 3. Calcula el pes en N i en kp d’un cos que té una massa de 1000 kg.
 4. Calcua el treball necessari en J i en kpm, per elevar 12 m un ascensor de massa 1400 kg
 5. Expressa la potència d’un motor de 5 CV en kW i en kgm/s
 6. Un muntacàrregues puja una massa de 1800 kg a 20 m d’altura en 1 minut. Calcula el treball que efectua i la potència del motor, en CV, en els casos següents:
  1. Considerant nul el fregament
  2. Si a força de fregament que ha de vèncer és de 1500N
 7. Una grua té aixecat un cos que té una massa de 100 kg a 32 m de terra. Però el cable es trenca i el cos cau. Calcula la velocitat i l’energia mecànica del cos quan està a 10 m de terra. (Suposam que el fregament amb l’aire és nul).
 8. Des de dalt de tot d’un edifici deixam caure un cos de massa 50 g que arriba a terra amb un velocitat de 20 m/s. Quina és l’energia que s’ha dissipat per fregamentamb l’aire?
 9. Llançam des de terra verticalment cap amunt, amb una velocitat de 15 m/s, una pedra de massa 1 kg. Si negligim la força de fregament de l’aire, calcula a quina alçada arribarà i quina energia potencial adquirirà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s